Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka miodowa z owoców dzikiej róży

Składniki:

    • 1 l wódki
    • 10 dkg owoców dzikiej róży
    • 60 dkg miodu
    • ½ szklanka wody


    Sposób przyrządzenia:
    owoce dzikiej róży zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną. Ubytki wody cały czas uzupełniamy wrzątkiem. Miękkie owoce przecieramy przez durszlak, ponownie zalewamy wywarem i gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przecedzamy przez bardzo gęste sito, schładzamy, łączymy w dużym słoju z miodem i alkoholem. Po 3 dniach nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *