Składniki:
- 1 litr spirytusu 70%
- 3 dkg anyżu gwieździstego
- 1 dkg owoców kminku
- 1 dkg otartej skórki cytrynowej
- 5 g korzenia fiolka
- 15 dkg cukru
- 2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Rozgniecione owoce anyżu, skórkę cytryny, kminek i korzeń fiołka zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, schładzamy. Nalew ze słoja filtrujemy i łączymy z przygotowanym syropem, odstawiamy w słoju na 2, 3 dni. Po 3 dniach nalewkę ponownie filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.