Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe nalewki

Nalewka kalinowa 1

Składniki: 0,3 l soku z owoców kaliny zwyczajnej 0,3 l wywaru z korzeni kuklika pospolitego (0,2 dag korzeni na 0,3 l wody) 20 dag miód wczesnowiosenny 1 l spirytus 96°  do Sposób przyrządzenia: Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach. Umyj dokładnie świeże owoce kaliny, wyciśnij sok, odstaw na 4 godziny, przefiltruj. Świeże korzenie kuklika pospolitego…

Nalewka pigwowa 4

Składniki: ½ l wódki 400 g owoców pigwy ¾ szklanki cukru kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Przygotować duży słoik. Owoce pokroić, wypestkować. Dodać cukier i cynamon. Wlać wódkę do słoja, dodać owoce z cukrem i cynamonem. Szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce, gdzie panuje jednocześnie temperatura pokojowa. Od czasu do czasu należy potrząsać słojem. Po 2…

Nalewka pigwowa 3

Składniki: 1 kg owoców pigwy właściwej ½ kg cukru (lub miodu) ½ l spirytus 95° ½ l wódki 40° Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić. Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesiąc, co kilka dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w…

Nalewka pigwowa 2

Składniki: 500 g pigwy 0,7 litra wódki 300 g cukru Sposób przyrządzenia: Pigwę dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki bądź ósemki (w zależności od wielkości) oraz usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do dużego dwulitrowego słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc. W trakcie spróbować i ewentualnie dosłodzić. Zlać do butelek. W…

Nalewka pigwowa 1

Składniki: 10 dużych owoców pigwy 1 litr spirytusu 2 laski cynamonu 15 gorzkich migdałów, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 goździków 2 szklanki wody 1 szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie…