Składniki:
- 500 g pigwy
- 0,7 litra wódki
- 300 g cukru
Sposób przyrządzenia:
Pigwę dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki bądź ósemki (w zależności od wielkości) oraz usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do dużego dwulitrowego słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc. W trakcie spróbować i ewentualnie dosłodzić. Zlać do butelek. W zależności od upodobań podawać nie rozcieńczoną lub rozcieńczyć z przegotowaną wodą w proporcjach 3/4 do 1/4. Podawać na rozkruszonym lodzie lub lekko schłodzone w kieliszkach do likierów. Intensywna w smaku i dość mocna nalewka z mało popularnych u nas owoców pigwy. Pozostałych owoców nie wyrzucać, lecz zalać je niewielką ilością posłodzonej wody – taką, aby były zakryte. Powstanie z tego lekki, orzeźwiający aperitif.