Składniki: 1 szklanka spirytusu 95% 12,5 ml olejku z mięty pieprzowej Sposób przyrządzenia: W butelce, najlepiej z ciemnego szkła, wymieszać spirytus i olejek z mięty pieprzowej. Olejek można zastąpić 1 szklanką zmiażdżonych listków mięty pieprzowej. Przechowywać w ciemnym miejscu. Stosować jako środek przeciwwymiotny, przeciwbólowy przy nerwobólach spowodowanych stresem. Podawać 2 razy dziennie po 15 kropli.…
Tag: domowe nalewki
Nalewki
Lecznicza nalewka z Rożeńca Górskiego
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 95% 2 szklanki suchych, pokruszonych kłączy Rożeńca Sposób przyrządzenia: Kłącza Rożeńca dokładnie płuczemy i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres 4 tygodni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po tym okresie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych małych butelek. Szczelnie zamknięte przechowujemy…
Nalewki
Tminno nalewka anyżowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr spirytusu 70% 3 dkg anyżu gwieździstego 1 dkg owoców kminku 1 dkg otartej skórki cytrynowej 5 g korzenia fiolka 15 dkg cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Rozgniecione owoce anyżu, skórkę cytryny, kminek i korzeń fiołka zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20 dni. W okresie tym kilkakrotnie…
Nalewki
Nalewka miodowa z owoców dzikiej róży
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 l wódki 10 dkg owoców dzikiej róży 60 dkg miodu ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: owoce dzikiej róży zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną. Ubytki wody cały czas uzupełniamy wrzątkiem. Miękkie owoce przecieramy przez durszlak, ponownie zalewamy wywarem i gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przecedzamy przez bardzo gęste sito, schładzamy, łączymy w dużym…
Nalewki
Nalewka piołunówka aromatyczna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr wódki 1 g korzenia omanu 5 dkg piołunu 1 g mięty 1 g szałwi 1 g rumianku 1 g majeranku 1 g cynamonu mielonego 1 g mielonego imbiru 15 dkg cukru 2/3 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Piołun zalewamy na okres 2 dni 1 szklanką wódki, odfiltrowujemy. Nalewem piołunowym zalewamy pozostałe zioła, uzupełniamy…