Składniki: ½ kg fasoli Jaś 4 średnie cebulki ¼ szklanki oleju 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 5 czerwonych konserwowych papryk pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Odlać wodę, zalać świeżą i zagotować, aż zmięknie. Pod koniec gotowania posolić. W tłuszczu udusić drobno posiekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy, posiekaną…
Tag: dodatki
Listy
Brokuły w białym winie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg brokułów 1 cebula 6 małych porów/ białe części/ ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 6 łyżek oleju 1 szklanka białego wytrawnego wina 12 filetów anchois Sposób przyrządzenia: Brokuły oczyścić, umyć, osączyć, podzielić na różyczki. Pory umyć, białe części pokroić w paski. Cebulę, obrać i drobniutko posiekać. Do naczynia…
Listy
Szparagi z parmezanem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg szparagów 10 dkg masła 1 łyżka soli 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki cukru sok z cytryny 1 łyżeczka startego parmezanu Sposób przyrządzenia: Szparagi cienko obrać i odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki i związać nitką. Skórki i odcięte końcówki szparagów gotować w litrze wody około 10 minut. Ugotowane przełożyć na lnianą…
Listy
Biała duszona kapusta Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty około 1 ½ kg 3 cebule 2 marchewki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki masła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić , poszatkować , zalać wrzątkiem i gotować 5 minut bez przykrycia, dodać sok z cytryny i jeszcze gotować 5 minut, odcedzić. Cebulę i…
Listy
Kalafior jako dodatek do obiadu Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kalafior 1 łyżeczką masła ½ łyżeczki mąki ½ szklanki śmietany 1 łyżka startego żółtego sera szczypta soli i papryki Sposób przyrządzenia: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną i gotować na małym ogniu około 10 minut z dodatkiem żółtego ser. Gdy ser…