Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Borówki do mięsa z gruszkami i jabłkami 2

Skład: 2 kg borówek 1 kg twardych gruszek 1 kg jabłek (antonówki) 4 szklanki cukru     Sposób wykonania: Jabłka obrać i poszatkować, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować na wolnym ogniu na przecier. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop. Gruszki obrać, usunąć gniazda i wrzucić połówki na wrzący syrop,…

Chutney jabłkowy szybki

Sposób wykonania: Paprykę opalić naokoło wprost na gazie na czarno (nie spalić) włożyć do miski pokryć szczelnie folią, albo do papierowej torebki, zakręcić, odstawić na kilkanaście minut. Ma to na celu odparowanie, po czym łatwo zdjąć skórkę. Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, posiekać. Wyjąć paprykę, zdjąć skórkę, resztki można spłukać pod bieżącą woda, posiekać usuwając gniazda…

Borówki do mięsa z jabłkami i gruszkami 1

Skład: 2,5 kg borówek 1 kg cukru 1/2 kg twardych gruszek 1/2 kg jabłek     Sposób wykonania: Przebrać borówki usuwając niedojrzale i zepsute, listki itd. Przejrzale borówki wyrzucić, niedojrzale włożyć do papierowej torebki i zostawić na oknie, po kilku dniach dojdą. Borówki opłukać, osączyć i przelać wrzątkiem. Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać…

Brzoskwinie w wiśniaku

Skład: 1 kg brzoskwiń 2,5 szklanki cukru 1, 5 szklanki wiśniaku Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć i zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Ułożyć w słoiku przesypując cukrem, na wierzchu ma być cukier. Zalać wiśniakiem aby owoce były pokryte, dobrze zakręcić słoik. Ma się przegryźć. Po jakimś czasie użyć do deserów, sałatek i mięs.…

Coleslaw – wg, Alton Brown (tłum . Anerite)

Skład: 1/2 główki kapusty białej i 1/2 czerwonej cienko poszatkowanej jedna marchewka cienko szatkowana 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki jogurt 1/4 majonezu 1 łyżka soku z pikli ogórkowych 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki kosher sól w miarę potrzeby do smaku (taka morska) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu      …