Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Chutney owocowy z ananasem

Skład: 250 g ananasa w kostkach 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 50 g. rodzynków 2 szklanki cukru 3/4 szklanki winnego octu łyżeczka soli szczypta imbiru       Sposób wykonania:   Gruszki i jabłka obrać, odrzucić gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, połączyć z ananasem i drobno siekanym czosnkiem. Gotować na małym ogniu 15…

Keczup z porzeczek

Skład: 2 kg czerwonych porzeczek 1 kg cukru 1/4 l octu 5%, łyżka cynamonu w proszku 2 łyżeczki goździków w proszku po pół łyżeczki mielonego pieprzu i ziela ang.   Sposób wykonania: Opłukane i osuszone porzeczki bez szypułek zasypać cukrem w rondlu, dodać korzenie i ocet i stale mieszając smażyć na wolnym ogniu do 25…

Morele marynowane – 2

Skład: 2 kg. Morel 2,5 szklanki cukru 1/2 l. octu 6 % laska wanilii kieliszek rumu       Sposób wykonania: Morele sparzyć i obrać ze skórki, przekroić, wyjąc pestki. Morele zasypać cukrem w misce. Zagotować ocet i 1/2 l. wody + wanilie (przecięta wzdłuż). Trochę przestudzić, wlać rum. Nakładać do słoików morele z cukrem,…