Skład:
- 2 kg. Morel
- 2,5 szklanki cukru
- 1/2 l. octu 6 %
- laska wanilii
- kieliszek rumu
Sposób wykonania:
Morele sparzyć i obrać ze skórki, przekroić, wyjąc pestki. Morele zasypać
cukrem w misce. Zagotować ocet i 1/2 l. wody + wanilie (przecięta wzdłuż).
Trochę przestudzić, wlać rum. Nakładać do słoików morele z cukrem, albo same
morele i wsypać cukier dopiero do słoików, zalać zalewa i podzielić wanilie
z zalewy na kawałki, aby włożyć do każdego słoika. Zamknąć i pasteryzować w
garnku na warstwie papieru i przedzielone papierem, aby się nie stykały.
Letniej wody nalać do 3/4 wys., słoików i pasteryzować na malutkim ogniu 25
min od momentu zawrzenia. Do mięsa na zimno i wędlin.
Rada na temat pestek: patrz przepis "konfitury z moreli".