Skład: 1 bulwa selera 1 jabłko winne sok z cytryny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli 2 łyżki posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych gęsta śmietana sól, pieprz Sposób wykonania: Seler oraz jabłko obrać i utrzeć na tarce na wiórka, skropić sokiem z cytryny. Utarty seler i…
Tag: dodatki do potraw
Dodatki
Kapusta kiszona z grochem
by tinca • • 1 Comment
Skład: 20dkg łuszczonego grochu 50dkg kapusty kiszonej wywar mięsny słonina cebula mąka sól, pieprz Sposób wykonania: Zalany zimną wodą groch moczymy około 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczył. Odciśniętą i wypłukaną kapustę zalewamy wywarem mięsnym i gotujemy. Pokrajaną w kostkę słoninę wytapiamy, a następnie dodajemy do niej pokrajaną…
Dodatki
Surówka z kiszonej kapusty po węgiersku
by tinca • • 1 Comment
Skład: 500g kiszonej kapusty łyżka oliwy łyżeczka kminku 2 jaja sól Sposób wykonania: Kapustę wymieszać z oliwą i kminkiem. Udekorować ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.
Dodatki
Żurawiny do mięsa
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg żurawiny 1/2 kg cukru Sposób wykonania: Żurawiny przebrać, przemyć i wrzucić do rondla trochę rozgnieść łyżka. Smażyć na małym ogniu, a gdy puszcza sok wsypać cukier. Smażyć aż będą szkliste. Gorące nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do mięsa i drobiu, do surówek i sałatek.
Dodatki
Borówki na ostro po szwajcarsku
by A. • • 1 Comment
Skład: 1 kg borówek 2 szklanki cukru 1,5 szklanki białego wytrawnego wina szklanka octu 6% listek laurowy 2-3 goździki 10 ziaren ziela angielskiego cieniutko skrojona skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny Sposób wykonania: Wlać do garnka wino, ocet, wsypać cukier i włożyć korzenie zawinięte w gazę. Zagotować i wrzucić przebrane opłukane…