Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Surówka z pieczarek.

Skład: 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki 8 – 10 pieczarek pokrojonych w cienkie pół-plasterki sporo posiekanej natki sok z cytryny extra virgin oliwa dobrej marki sól, pieprz do smaku liście sałaty Sposób przyrządzenia: Dobrze wymieszać oliwę z sokiem, solą i pieprzem. Wymieszane pomidory z pieczarkami posypać obficie natka, polać mieszaniną vinegrette…

Pieczone pomidory

Ciekawy dodatek do mięsa np. z grilla, czasami wsuwam je same albo z chlebem. Składniki: – pomidory – czosnek – zielona pietruszka – oliwa – bazylia – tarta bułka – sól pieprz Wykonanie: – pomidory przekrajam na pół albo kroję w grube plastry, – czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekam, – pomidory układam na folii…

Kapusta kiszona po węgiersku

Składniki: 1kg kiszonej kapusty 10dkg smalcu 25dkg kości od schabu 25dkg żeberek wieprzowych 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany zielony koper pieprz, papryka Sposób wykonania: Kapustę gotujemy z kośćmi, żeberkami, wędzonką. Gdy kapusta zmięknie wyjmujemy wędzonkę, kości żeberka. Ze smalcu, cebuli, mąki wykonujemy rumianą zasmażkę, dodajemy do kapusty, dodajemy koperek,…

Chrzan z czosnkiem

Skład: 6 łyżek chrzanu 10 ząbków czosnku 1 kwaśne jabłko sok z cytryny kwaśna śmietana 1 ugotowane żółtko sól Sposób wykonania: Czosnek obieramy, bardzo dokładnie rozdrabniamy, ucieramy z żółtkiem, dodajemy pozostałe składniki, ucieramy na gładką masę.