Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do warzyw

Dip do warzyw z czosnkiem

Wykonanie tego dipu jest dziecinnie proste, a podkreśli smak wszystkich warzywnych przekąsek. Dip do warzyw z czosnkiem. Przepis zawiera: serek twarogowy, kwaśną śmietanę, czosnek i koperek. 
 

Składniki:

  • 200 g kremowego serka twarogowego 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Sos do sałatek z surowych warzyw

Składniki: 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki pasty wasali szczypta soli Sposób wykonania: Do rondelka włożyć żółtka. Dodać cukier, ocet winny, wodę, mąkę ziemniaczaną, pastę wasali oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej pasty. Wówczas rondelek postawić na małym ogniu i…

Marynata do warzyw z grilla

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany  tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…

Marynata do steków Iwony

Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego  czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć  ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć  do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.