Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos do sałatek z surowych warzyw

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki pasty wasali
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
Do rondelka włożyć żółtka.
Dodać cukier, ocet winny, wodę, mąkę ziemniaczaną, pastę wasali oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej pasty.
Wówczas rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewać.
Gdy na wierzchy zacznie pojawia się galareta, wówczas zdjąć rondel z ognia i nadal mieszając ostudzić.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *