Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do sałatek

Sos z sera owczego

Składniki: 1 łyżeczka masła ½ szkl oleju 10 dag sera owczego 4 łyżki posiekanych orzechów 3 ząbki czosnku kilka listków bazylii szczypta majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Obrany czosnek, listki bazylii oraz sól dokładnie zmiksować na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodać stopniowo ser, orzechy oraz masło. Na koniec wlać jeszcze olej. Miksować do uzyskania…

Sos maltański

Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 łyżka galaretki porzeczkowej 1/2 szkl porto 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru szczypta suszonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Wino wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodać jeszcze skórkę startą z tych owoców, imbir, sól, miód oraz galaretkę porzeczkową. Całość dokładnie wymieszać. Trzymać kilka minut na małym ogniu.…

Sos pomarańczowy Eweliny

Składniki: 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 1 łyżka octu winnego 1 szkl bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Do octu dodać cukier i na małym ogniu go rozpuścić, wówczas rozprowadzić go bulionem. Następnie dodać skórkę pomarańczową i gotować kilka minut na dużym ogniu. Po tym czasie dodać sok z cytryny i pomarańczy. Jeszcze…

Sos z jabłek z cynamonem

Składniki: 3 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki cukru ½ cytryny szczypta cynamonu Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które zalać wodą i rozgotować na małym ogniu. Wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na gładki sos.

Sos ze śliwek ze skórką cytrynową

Składniki: ½ kg śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 goździki Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i rozgotować na małym ogniu. Wówczas przetrzeć je przez sito. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą dodać do śliwek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem, goździkami…