Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do sałatek

Sos kawiorowy

Składniki: 2 żółtka 1 łyżka kawioru 2 łyżki oleju ½ cytryny 1 łyżeczka posiekanej cebuli sól cukier Sposób wykonania: Ugotowane żółtka utrzeć razem z olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Na koniec dodać posiekaną cebulę oraz kawior. Dokładnie wymieszać.

Sos Aleksandry

Składniki: 1 szkl oleju arachidowego 4 jajka 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka posiekanych kaparów 3 łyżki posiekanych oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z musztardą. W trakcie…

Sos wielkanocny Patrycji

Składniki: 4 jajka ½ cytryny 1 op gęstej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżka posiekanego koperku szczypta rzeżuchy sól cukier Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym przekroić je na pół i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć razem z sokiem z cytryny po czym dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.…

Sos z kieliszkiem porto

Składniki: 2 łyżki musztardy ½ szkl galaretki porzeczkowej sok z 2 pomarańczy 1 kieliszek porto 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka chrzanu sól cukier Sposób wykonania: Do galaretki dodać musztardę, sól oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć. Następnie dodać chrzan oraz skórkę z pomarańczy. Rozprowadzić sokiem z pomarańczy oraz alkoholem. Dokładnie wymieszać.

Sos prowansalski

Składniki: ½ szkl oliwy 1 żółtko 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu winnego 1 kieliszka mleka kromka czerstwego chleba sól pieprz Sposób wykonania: Bułkę zalać mlekiem. Gdy namoknie dobrze odcisnąć. Dodać do niej żółtko, czosnek, ocet. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.