Składniki: sól 1 cebula 1 goździk 2 ziarna pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki żelatyny 2 łyżki białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Cebulę pokroić po czym zalać ją szklanką wody, dodać jeszcze ziele, pieprz, sól oraz goździki. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do…
Tag: do ryb
Marynaty
Zalewa do ryb
by Karolina Tomiczek • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. wody olej 1 szkl. octu 6 łyżek ketchupu 3 cebule 5 liści laurowych 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 30 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 ziarenek pieprzu majeranek Sposób wykonania: Wodę wymieszać z octem, ketchupem, posiekaną cebulą, listkami laurowymi, cukrem, solą, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym, pieprzem oraz majerankiem. Powstałą…
Dodatki
Masło do smarowania kawałków ryb
by Marcin Sieczkowski • • 0 Comments
Składniki: 12 dag masła 2 łyżki posiekanej cebuli sól ½ ząbka czosnku ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki ½ dag pieprzu Sposób wykonania: Do masła dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do miseczki i wstawić do lodówki aby zastygł. Przed podaniem pokroić w…
Sosy
Sos do zimnych ryb
by Bernadetta Liszewska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki musztardy 6 żółtek 6 łyżeczek cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko łyżka octu 3% 1 ogórek szczypiorek koperek marynowane grzyby 2 łyżki koperków łyżka oliwek sól Sposób wykonania: Musztardę wymieszać razem z oliwą, żółtkami, jajkiem ugotowanym na twardo i drobno posiekanym, oraz posiekanym ogórkiem. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz…
Dodatki
Farsz z wołowiny do pasztecików
by Ewelina Niewiadomska • • 0 Comments
Składniki: 400 g gotowanej wołowiny 1 cebula łyżka masła ½ łyżeczki soli pieprz 2 jajka ugotowane na twardo łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bulionu Sposób wykonania: Wołowinę drobno pokroić a cebulę posiekać po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia. W między czasie posiekać jajko i…