Składniki: 2,5 łyżeczki pieprzy Syczuańskiego 8 zmielonych owoców anyżu gwieździstego 1 łyżka nasion kopru ½ łyżeczki mielonych goździków 3,5 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Domowe przyprawy: Domowa przyprawa 5 smaków Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Tag: do dań
Listy
Pieczone, aromatyczne mini marchewki
by Anna Strączek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg oczyszczonych mini marchewek 2 łyżki oliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru szczypta mielonego kminku ½ łyżeczki soli szczypta mielonego cynamonu 3 łyżki rodzynek 3 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki sok z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W naczyniu żaroodpornym wymieszać marchewki, oliwę, czosnek, cukier, kminek, cynamon i sól. Dokładnie wymieszać.…
Listy
Marynata do steków Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Listy
Marynata do grillowanego drobiu, wieprzowiny i baraniny Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula pokrojona w krążki 4 starte ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 6 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki, delikatnie wymieszać. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Listy
Marynata do potraw z grilla do ryb Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie cebule pokrojone w krążki ¼ litra mocnego białego wina 1/8 litra słodkiej soi 1 starty ząbek czosnku 4 łyżki oleju szczypta pieprzu cayene, lub parę kropli sosu tabasco Sposób przyrządzenia: Do salaterki włożyć wszystkie składniki marynaty, delikatnie wymieszać. Włożyć rybę na kilka godzin do marynaty, przed grillowaniem.