Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dip

Dip grzybowy Karoliny

Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 kapelusz pieczarki 300 g małych pieczarek ½ paczki zupy cebulowej w proszku ½ l kwaśnej śmietany 8 szkl pokrojonych warzyw: marchewki, selera, papryki, cukinii, kabaczka Sposób wykonania; Kapelusz pieczarki wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć go około 5 minut po czym go odcedzić, a gdy ostygnie posiekać. Mniejsze…

Dip curry pełen ziół

 

Składniki:

 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szkl posiekanej cebuli
  • ½ szkl posiekanej papryczki jalapeno
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • ½ łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 ½ szkl majonezu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • kilka kropel soku z cytryny

Dip z rukwi wodnej

Składniki: garść rukwi wodnej 1 szkl majonezu sojowego ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Sposób wykonania: Rukiew pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niej majonez sojowy i całość zmiksować na gładką, jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą oraz  pieprzem.

Dip z karczochów z papryką

Składniki: 2 puszki serc z karczochów 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 ząbki czosnku 2 szkl majonezu biały pieprz ½ kg startego parmezanu Sposób wykonania: Karczochy odsączyć, opłukać i pokroić na ćwiartki. Następnie obie papryki posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać dodając jeszcze majonez oraz połowę sera. Doprawić do smaku pieprzem.…