Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dip

Chrupiąca kalarepka z dipem sezamowym

Składniki: 2 obrane, pokrojone w niezbyt grube słupki kalarepy Dip: ¼ szklanka majonezu 2 łyżki prażonych ziaren sezamu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Składniki dipu dokładnie wymieszać, przełożyć do małej miseczki. Na środku półmiska ustawić miseczkę z dipem i otoczyć ją świeżo pokrojonymi słupkami z kalarepy.

Dresing rzodkiewkowy

Składniki: 20 utartych na średniej tarce rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mleka sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Utartą rzodkiewkę posolić, odstawić na 15 minut, odcisnąć sok. Tak przygotowaną rzodkiewkę połączyć z pozostałymi składnikami. Podawać po kilku minutach.

Łososiowy dip

Składniki: 200 g twarożku 250 g łososia z puszki 1 łyzka posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu worcester sól pieprz Sposób wykonania: Łososia oraz twarożek dokładnie rozdrobnić widelcem i ze soba wymieszać. Dodać jeszcze posiekany szczypiorek oraz sos worcester. Doprawić do smku solą oraz pieprzem.

Dip z sera feta

Składniki: 10 dag sera feta 10 dag serka homogenizo¬wanego 1/2 szklanki dobrej śmietany 1/2 szklanki majo¬nezu 2 ząbki czosnku ko¬lorowy pieprz Sposób wykonania: Ser feta rozdrobnić i wymieszać z serkiem oraz śmietaną. Dodać jeszcze posiekany czosnek i pieprz do smaku.