Składniki: 3 udka z kurczaka 25 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, zeszklić na maśle. Umyte i osuszone udka kurczaka ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zmiękną dodać fasolkę i cebulę wraz z masłem na którym się smażyła.…
Tag: diety
Kapuśniak
Kapuśniak jarski z ryżem
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 mała główka kapusty 6 cebul 6 dymek 6 marchwi 2 kolorowe papryki 3 duże pomidory 5 łodyg selera naciowego 10 dkg ryżu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić drobno. W odpowiednio dużym garnku zalać pokrojone warzywa wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Garnek…
Sałatki
Sałatka dietetyczna z kurczka
by Angelika • • 1 Comment
Składniki: 5 polędwiczek z kurczaka lub 3 filety z kurczaka pomidory ogórki zielone rzodkiewka sałata woreczek ryżu sos sałatkowy Sposób przyrządzenia: Polędwiczki ugotować na wodzie
Warzywa
Topinambur
by mariola • • 0 Comments
Topinambur przywędrował do Europy z Ameryki Północnej w 1605 roku wraz z francuskim podróżnikiem i założycielem miasta Quebec Samuelem de Champlainem Naziemna część rośliny bardzo przypomina słonecznik zwyczajny. Na sztywnej długiej i dobrze uliścionej łodydze znajduje się znany nam talerz słonecznika. Tyle tylko, że kwiat topinambura nie jest wielki. W części podziemnej znajdują się liczne…
Okra
Okra – ketmia jadalna
by mariola • • 0 Comments
Okra , (Ketmia jadalna) to roślina jednoroczna o wyprostowanych pędach wys. 1m. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach. Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna warzywo i zioło. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Jadalny jest zielony, pokryty puszkiem owoc – torebka…