Składniki: 25 dkg ryżu 1 cukier waniliowy 4 jabłka 7 dkg masła 15 dkg cukru 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Ryż opłukać, obgotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić, osączyć. W rondlu zagotować mleko, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, wsypać ryż, gotować około 35 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda…
Tag: dietetyczne
Listy
Ryż z cynamonem – Dagi
by Dagmara • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg ryżu 2 litry mleka 20 dkg cukru 8 dkg masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ryż opłukać, osączyć .Do wysokiego żaroodpornego naczynia wsypać ryż, wlać mleko i dodać roztopione masło, cynamon i szczyptę soli, wymieszać. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 4 godziny. Podawać na ciepło jak i na zimno.…
Listy
Ryż z morelami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 25dkg ryżu 12 dkg cukru cukier waniliowy szczypta soli 10 dkg masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany 1 kg moreli 30 dkg cukru 2/3 szklanki wody 35 dkg powideł morelowych 1 kieliszek rumu Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć, dodać cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli. Zagotować wodę z cukrem…
Inne mięsa
Królik w sosie ze śliwkami
by Aldona Szabat • • 0 Comments
Składniki: 2 kg królika 2 cebule 25 dkg boczku wędzonego 1 opakowanie suszonych śliwek 25 dkg pieczarek ½ szklanki wytrawnego wina ½ szklanki śmietany kieliszek koniaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu liść laurowy, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego królika podzielić na porcje, natrzeć przyprawami Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny.…
Grill
Filet ze strusia z grilla
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg befsztyków ze strusia Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią befsztyki, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce kilkakrotnie obracając. Obsączyć…