Składniki: Ciasto: 250 g mąki tortowej 10 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce) Farsz: 4 dojrzałe banany 15 dkg ciemnego cukru 2 szklanki śmietany kremowej sok z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego płatki migdałowe Sposób przyrządzenia: Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać…
Tag: deser
Listy
Tarta z twarożkiem i mandarynkami
by Weronika Przybyło • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 250 g mąki tortowej 10 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce) Farsz: 40 dkg twarogu śmietankowego 10 dkg cukru 3 żółtka aromat (migdałowy, pomarańczowy, waniliowy…) do smaku 2, 3 obrane, podzielone na cząstki słodkie mandarynki bez pestek Sposób przyrządzenia: Używając…
Listy
Gruszki w polewie czekoladowej
by Patrycja Brzdęk • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek z kompotu Polewa: ½ kostki masła ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao kilka kropli olejku rumowego, lub kieliszek koniaku ½ szklanki rodzynek Sposób przyrządzenia: Połówki gruszek ułożyć na półmisku. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy, kakao, gotować, mieszając w rondelku na małym…
Listy
Waniliowy krem z gruszkami
by Kinga Popiel • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mleka 4 żółtka paczka cukru waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 6 gruszek z kompotu wiórki czekoladowe Sposób przyrządzenia: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem waniliowym w ½ szklance zimnego mleka, po czym wlać do pozostałego mleka- zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wlewać do nich wrzące mleko stale ubijając.…
Listy
Deser z serka homogenizowanego o wiśniowym smaku
by Dagmara Pasich • • 0 Comments
Składniki: 1 pojemnik serka homogenizowanego 1 wiśniowa galaretka ½ kostki masła cukier waniliowy 6 białek szklanka wody Sposób przyrządzenia: Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej gorącej wody i ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem waniliowym i serkiem. Białka ubić na sztywno pianę, wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do pucharków. Schłodzić w lodówce ,przed podaniem posypać bakaliami.