Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowy krem z gruszkami

Składniki:

    • 2 szklanki  mleka
    • 4 żółtka
    • paczka cukru waniliowego
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki cukru
    • 6 gruszek z kompotu
    • wiórki czekoladowe


    Sposób przyrządzenia:

    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem waniliowym w  ½ szklance zimnego mleka, po czym wlać do pozostałego mleka- zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wlewać do nich wrzące mleko stale ubijając. Do garnka z wrzącą wodą wstawić naczynie z utartymi żółtkami i ubijać na parze do zgęstnienia. Kremem zalać  połówki gruszek ułożone na półmisku i dobrze schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *