Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 jajka ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki Sposób przyrządzenia: Jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę zmiksować. Mleko podgrzać w małym rondlu, dodać zmiksowane jajka z dodatkami, mieszając podgrzewać aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.
Tag: deser
Listy
Domowe przyprawy: Pikantna przyprawa do dyni
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Listy
Czekolada z kawą
by Patrycja Janicka • • 0 Comments
Składniki: 3 dkg kakao 6 dkg cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka mocnej kawy 1/8 litra śmietany 30% 1/8 litra ubitej śmietanki 30% do dekoracji Sposób przyrządzenia: 3 dkg kakao i 6 dkg cukru wymieszać z niewielką ilością mleka. Zagotować szklankę mleka, dodać kakao i krótko gotować, dodać do szklanki mocnej kawy, 1/8 litra śmietanki…
Listy
Czekolada na gorąco
by Ola Klimek • • 0 Comments
Składniki: 2 miarki kawy ¾ szklanki mleka 20 dkg czekolady Sposób przyrządzenia: Zagotować 2 miarki kawy z mlekiem, przecedzić przez sitko. Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do mleka i rozpuścić, stale mieszając. Dodać śmietanę, podgrzać i podawać.
Listy
Żel winogronowy
by Damian Nowak • • 0 Comments
Składniki: 1 litr zagęszczonego soku z winogron 1 szklanka wody środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia sok winogronowy i wodę, gotować powoli 5 minut, dodać cukier do smaku, gotować aż cukier się rozpuści. Dodać środek żelujący wg wskazań producenta, gotować jeszcze 1 minutę. Usunąć wytwarzającą się pianę. Gorącym wywarem napełniać sterylne słoiczki,…