Składniki: 45 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 15 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Rabarbar pokroić w kawałki o długości około 2,5 cm. Wymieszać z cukrem i przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 30 minut. Przełożyć do czystego słoja. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub…
Tag: deser
Listy
Egzotyczne owoce z grilla w sosie waniliowym
by Krzysztof Pacia • • 0 Comments
Składniki: 2 nektarynki pokrojone na ćwiartki 1 banan obrany, pokrojony w plastry 4 plastry ananasa przekrojone na połówki 1 obrany, pokrojony w plastry kunkwat Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 3 łyżki soku z pomarańczy ekstrakt wanilii do smaku Sposób przyrządzenia: Na dużej aluminiowej tacce do grillowania wymieszać owoce. Składniki sosu zmiksować, wymieszać…
Listy
Banany z grilla z masłem orzechowym
by Krzysztof Pacia • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych bananów masło orzechowe pokruszone chipsy czekoladowe Sposób przyrządzenia: Banany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę wraz ze skórą. Na całej długości przecięcia osunąć łyżeczką część miąższu. Grill dobrze nagrzać. Piec banany 3 minuty układając je na grillu miąższem na dół. Masło orzechowe wymieszać z pokruszonymi chipsami. Banany obrócić, wypełnić wydrążenie w miąższu…
Listy
Ananas z rumem pieczony na grillu
by Kacper Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 obrany ananas pokrojony w grube plastry ¼ szklanki ciemnego rumu 2 łyżki brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Cukier wymieszać z rumem. Na dobrze nagrzanym grillu piec plastry ananasa często je obracając i smarując rumem z cukrem. Gdy na plastrach wytworzy się rumiana glazura możemy ananasa podawać. Pysznie smakuje jako dodatek do lodów.
Listy
Sos wiśniowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg wiśni bez pestek 1,5 szklanki wody 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wiśnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż wiśnie zaczną się rozpadać, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, mieszając doprowadzić do wrzenia, a…