Składniki: 1/8 litra kwaśnej śmietany szczypta soli ½ szklanki drobno posiekanej szalotki 5 dkg kawioru kilka gałązek koperku Sposób przyrządzenia: Śmietanę wymieszać z posiekaną szalotką i szczyptą soli. Całość przełożyć do małej miseczki , dodać kawior i przybrać koperkiem.
Tag: danie
Listy
Pierś indyka z jeżynami
by Kasia Kuśmierczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 pierś z indyka ze skórką 1 pomarańcza 1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej zielonej kolendry 30 dkg jeżyn 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomarańczę wyszorować ,skórki skroić na cienkie paseczki . Z miąższu wycisnąć sok . Pierś z indyka oprószyć solą i…
Listy
Indyk z wiśniami z syropu
by Karolina Król • • 0 Comments
Składniki: 1 indyk 20 dkg słoniny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku słoik wiśni w syropie Sposób przyrządzenia: Sprawioną tuszkę indyka około 2-3 kg natrzeć solą, oprószyć pieprzem, odstawić na dobę w chłodne miejsce, do skruszenia. Słoninę pokroić w cienkie paski i naszpikować nią piersi indyka. Na blasze rozgrzać masło, ułożyć indyka, wstawić do…
Listy
Udka z kurczaka po Wiedeńsku z ziołami
by Kasia Serwatka • • 0 Comments
Składniki: 6 udek z kurczaka 2 jajka 4 suche bułeczki ½ szklanki mąki 1 litr oleju do głębokiego smażenia pęczek natki pietruszki plasterki cytryny Sposób przyrządzenia: Z udek kurczaka usunąć skórę, umyć je , osuszyć na papierowym ręczniku. Suche bułeczki utrzeć na tarce. Każde udko obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć w…
Listy
Piersi z kurczaka na sposób Francuski
by Anita Krawiec • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie bulwa włoskiego kopru bakłażan sól, pieprz do smaku Marynata: ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wina 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osuszyć, papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki. Cukinię, koper i bakłażan, oczyścić…