Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- bulwa włoskiego kopru
- bakłażan
- sól, pieprz do smaku
- Marynata:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć, papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki. Cukinię, koper i bakłażan, oczyścić i pokroić w plasterki. Kurczaka i warzywa włożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, podlać kurczaka i warzywa. Odstawić na dwie godziny, po tym czasie mięso i warzywa wyjąć z marynaty. Kurczaka włożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, raz po raz podlewając marynatą. Dodać warzywa, wlać resztę marynaty i piec jeszcze 15 minut.