Składniki:
- 2 udka z indyka
- nać selera, cebulka dymka, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por/ biała część/1
- 1 kg pomidorów
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowinę, dodać pęczek zrobiony z podanych ziół, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane do miękkości mięso wyjąć. Marchewkę, pora i cebulę, oczyścić, obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Włoszczyznę poddusić na maśle, dodać pomidory i ¼ wywaru z indyka. Sos gotować około 10 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać w sosjerce. Udka oprószyć mąką i usmażyć na złocisty kolor.