Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie

Ziemniaki po wiejsku z wędzonym boczkiem

Składniki: ½ kg ziemniaków 30 dkg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki słodkiej śmietany ½ szklanki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku olej 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę, razem z cebulką podsmażyć na oleju. Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym i skropić…

Grzyby w śmietanie Kingi

Składniki: 35 dkg świeżych grzybów / pieczarki, kurki,/ 15 dkg suszonych grzybów 1 szklanka śmietany 1 szklanka mleka 1 duża cebula 2 łyżki masła ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Suszone grzyby namoczyć w mleku, ugotować osączyć i pokroić w paseczki. Świeże grzyby poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w…

Bagietka z kurczakiem i ziołami

Składniki: 1 bagietka ¼ szklanki mleka 3 łyżki miękkiego masła 2 szklanki ugotowanego zmielonego kruczka ½ szklanki posiekanej cebuli 2 łyżeczki posiekanego czosnku sól, pieprz do smaku ½ szklanki startego żółtego sera ¼ łyżeczki tymianku Sposób przyrządzenia: Przekroić bagietkę wzdłuż i wybrać miąższ. Namoczyć go w mleku i odstawić. Wydrążone połówki wysmarować masłem i lekko…

Bagietka z czosnkiem i parmezanem

Składniki: 1 bagietka 2 łyżki oleju 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tymianku 4 pomidory 4 czarne oliwki 8 liści sałaty 8 cienkich plastrów szynki 5 dkg parmezanu Sposób przyrządzenia: Bagietkę przekroić na 4 części, każdą przekroić wzdłuż na pół. Połówki bagietki posmarować olejem i na suchej patelni uprażyć na złocisty kolor. Ząbki czosnku oczyścić, przekroić …