Składniki:
- 1 bagietka
- 2 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki tymianku
- 4 pomidory
- 4 czarne oliwki
- 8 liści sałaty
- 8 cienkich plastrów szynki
- 5 dkg parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Bagietkę przekroić na 4 części, każdą przekroić wzdłuż na pół. Połówki bagietki posmarować olejem i na suchej patelni uprażyć na złocisty kolor. Ząbki czosnku oczyścić, przekroić na pół i natrzeć bagietki, posypać tymiankiem. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Na 4 częściach bagietki ułożyć liście sałaty, plastry pomidorów. Oliwki posiekać, wyłożyć na pomidory, na kanapkę wyłożyć 2 plastry szynki. Parmezan pokroić w plastry i włożyć w kanapki, każdą przykryć kawałkiem bułki.