1 sprawionego bażanta (1 kg) umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu solą około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski wymieszać z 1 jajkiem doprawić do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem słodką papryką w proszku i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować 20 g miękkiego masła lub margaryny ptaka obłożyć 50…
Tag: danie z dziczyzny
Dziczyzna
Polędwica z dzika z sosem orzechowym i dofinkami (kulkami ziemniaczanymi)
by Michał Milak • • 0 Comments
650 g polędwicy z dzika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować posmarować 2 łyżkami oleju spożywczego i pod przykryciem postawić w chłodnym miejscu (lodówce) na 30-40 minut potem pokroić polędwicę na plastry po około 80 g, rozgrzać 120 g masła sklarowanego i obsmażyć na nim plastry polędwicy po 2 minuty z każdej strony. Na…
Dziczyzna
Dziki królik pieczony
by Michał Milak • • 1 Comment
2 combry dzikiego królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon od combrów oddzielić uda, przednie skoki i łaty (części brzuszne) natrzeć solą świeżo zmielonym pieprzem pokroić w plasterki 125 g boczku i wyłożyć nimi brytfannę, oczyścić 1 pęczek włoszczyzny umyć, drobno pokroić, rozłożyć na plasterkach boczku, na wierzchu położyć królicze uda,…
Dziczyzna
Filety z zająca z wiśniowym ryżem
by Michał Milak • • 0 Comments
250 g długoziarnistego ryżu wrzucić do 1 I wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut do miękkości z 1 słoika wiśni (670 g) przełożyć wiśnie z ich sokiem do garnka, dodać 1 laskę cynamonu oraz 5 goździków i doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zestawić garnek z ognia i odstawić na około 15 minut, by…