Skład: duży comber zajęczy 150g tłustej szynki 100g słoniny 2 ogórki kiszone liść laurowy sól, pieprz, papryka Sposób wykonania: Comber zajęczy wyfiletować, pokroić w plastry. W podobne plastry pokroić szynkę oraz ogórki. Na szpadki do szłyków nabijać kolejno: plastry słoniny, zająca, szynki, liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni. Następnie podlać niewielką ilością…
Tag: danie z dziczyzny
Dziczyzna
Steki z combra jelenia z musem morelowym i zielonym makaronem
by Michał Milak • • 1 Comment
4 steki (po 200 g) z combra jelenia opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, rozgrzać 50 g masła sklarowanego i obsmażać na nim steki po 4 minuty z każdej strony (medium – w środku mięso jest różowawe) lub przez 6 minut z każdej strony (bien cuit – dobrze wysmażone, w środku brązowawe, ale miękkie i…
Dziczyzna
Steki z jelenia z sosem bearneńskim
by Michał Milak • • 0 Comments
Roztopić 100 g masła odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę 1 małą cebulę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii (po 1 łyżce) grubo zmielonym czarnym pieprzem 1 łyżeczką octu winnego 2 łyżkami białego wina doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać 2 żółtka i w kąpieli…
Dziczyzna
Kuropatwy z kwaszoną kapustą z jabłkami
by Michał Milak • • 0 Comments
Kapusta kwaszona z jabłkami 50 g boczku pokroić w drobną kostkę i w 2 łyżkach oleju spożywczego wytopić na skwarki, tłuszcz przełożyć do garnka 500 g kapusty kwaszonej roztrząsnąć i ew. pokroić, włożyć do garnka, dodać 1/2 liścia laurowego 5 jagód jałowca razem poddusić, podlać 125 ml (1/8 l) gorącej wody i dusić kwaszoną kapustę przez…
Dziczyzna
Udka bażancie marynowane w pigwowej zalewie
by Michał Milak • • 0 Comments
4 udka bażancie po 200 g piec na 60 g masła sklarowanego z każdej strony po 3 minuty 200 g galaretki pigwowej wraz z 50 ml koniaku sokiem z 1 cytryny 125 ml (1/8 l) białego wina 2 łyżkami ziołowego octu dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po…