*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Comber z jelenia – 20 dk Świeże prawdziwki – 10 dk Czerwone wino – 200 ml Sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i…
Tag: danie z dziczyzny
Dziczyzna
Udziec sarni pieczony
by Romek • • 3 komentarze
Skład: udziec sarni 1/2 łyżki mielonego jałowica 1 łyżka soku z cytryny boczek lub słoninka 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany sól Marynata: 1 szklanka wina białego wytrawnego 8-10 jagód jałowica zioła wg uznania 2-3 ziarna pieprzu szczypta cukru Sposób przyrządzenia: Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, układamy…
Dziczyzna
Polędwica z dzika
by Olusia • • 1 Comment
Skład: 1 kg polędwicy z dzika sok z cytryny 1 ½ szklanki domowego, czerwonego wytrawnego wina listek laurowy po kilkanaście ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca cynamon kilka goździków 3 ząbki czosnku 3 cebule 10dkg suszonych śliwek 1 łyżka smalcu sól, pieprz cukier Sposób wykonania: Zagotować wino z przyprawami i ostudzić. Polędwice oczyścić z żył…
Dziczyzna
Bażant marynowany
by Olusia • • 0 Comments
Dziczyzna
Kuropatwy pieczone
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 2 kuropatwy 10dkg słoniny 1 łyżeczka szałwi 1 łyżka tartej bułki sól 3/4 szklanki rosołu 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg) a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy…