Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z drobiu

Filet z kurczaka po Kijowsku

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 4 łyżeczki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub szczypioru 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 rozgniecione ząbki czosnku sól, pieprz olej Panierka: 2 łyżki mąki 2 jajka 1 szklanka tartej bułki Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem wykonać w…

Udka kurczaka w słodko kwaśnym pomarańczowym sosie

Składniki: 4 duże udka kurczaka 4 duże pomarańcze ½ szklanki cukru 4 łyżeczki octu balsamicznego 1 szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem, obficie skropić oliwą, odstawić. Pomarańcze dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie, jeden z nich cienko obrać używając obieraczki do…

Piersi kurczaka w sosie śliwkowym

Jest to przepis wymyślony całkowicie przeze mnie, świetnie smakuje z kartoflami gniecionym i surówką z kapusty białej.
Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100g śliwek suszonych
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, mąka, ziele angielskie , listek laurowy


Sposób przyrządzenia:
Piersi rozbić na kotlety, oprószyć solą, pieprzem oraz delikatnie mąką, obsmażyć krótko na gorącym oleju i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, jak będzie miękka zalać szklanką wody, dodać listek laurowy ,ziele angielskie i śliwki, gdy sos zgęstnieje  , należy go zmiksować, włożyć do niego z powrotem piersi, zagotować, doprawić do smaku ewentualnie zagęścić mąką lub rozrzedzić wodą.
Przepis został nadesłany na „Muza Ramsaya” przez Dorotę JW

 

Udka kurczaka na czerwono

Składniki: 6 udek kurczaka 3 pomidory 2 łyżki oliwy 1 szczypta majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka świeżych ziół 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich cebulę również pokrojoną w kostkę, oliw, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i…