Składniki: ½ kurczaka 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana 1 łyżeczka imbiru 1 białko 6-7 pieczarek 1 słodka papryka starta skórka z cytryny 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny 5-6 łyżek oleju 1 ½ łyżki malcu 3 łyżki rosołu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Pierś kurczaka pokroić w paski, które…
Tag: danie z drobiu
Kurczak
Kurczak w sosie z orzechami włoskimi
by Ula • • 0 Comments
Składniki: 20 dag piersi kurczaka 1 łyżeczka imbiru 2 łyżki oleju 20 dag orzechów włoskich 1 łyżka smalcu 3 łyżki sos sojowego 1 ½ łyżeczki cukru 1 ½ łyżki rosołu Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą oprószyć imbirem po czym smażyć na rozgrzanym oleju razem z orzechami ok. 3 min, wówczas kurczaka wyjąć a…
Indyk
Gyros z udźca z indyka
by Ewelina B • • 0 Comments
Ta potrawa jest troszeczkę pracochłonna ale jest tego warta. Serwuję ją z białym ryżem ugotowanym na sypko, surówką z białej kapusty oraz sosem czosnkowym.
Składniki:
• udziec z indyka 1 sztuka
• kukurydza 1 puszka
• pędy bambusa 1/2 słoika
• czubryca czerwona 2 łyżeczki
• ziarenka smaku 1/2 łyżeczki
• przyprawa do gyrosa 1/2 opakowania
Sposób przyrządzenia:
Udziec z indyka obieramy ze skóry i nacieramy czubrycą, ziarenkami i przyprawą do gyrosa- zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 140’C.
Studzimy i obieramy mięso, kroimy je w paseczki. Na patelni smażymy z kukurydzą i bambusem, doprawiamy jeszcze przyprawa do gyrosa. Układamy na talerzu i jemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Drób
Drobiowy pudding
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka soli 1 ½ l wody 1 kurczak 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 2 cebule 1 łyżeczka imbiru ½ kg ziemniaków Sposób wykonania: Wodę osolić po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć kurczaka podzielonego na 12 kawałków, trzymać na średnim ogniu ok. 15 min. W między czasie ziarenka pieprzu potłuc…