Składniki:
- 1 pierś indyka
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
Składniki: 1 duży kurczak / około 1 ½ kg / 5 jajek 10 dkg masła 10 łyżek tartej bułki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por / biała część/ ½ szklanki posiekanego zielonego koperku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody razem z włoszczyzną.…
Składniki: 1 duży filet piersi z indyka 2 jajka szczypta mielonej ostrej papryki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filet z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na nieduże paseczki. W talerzu roztrzepać jajka, bułkę tartą wymieszać z ostrą mieloną papryką. Paski mięsa panierować w jajku, w bułce i smażyć…
Składniki: 4 kotlety z piersi kurczaka ½ szklanki wytrawnego białego wina ½ kostki masła 3 obrane kwaśne jabłka sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Kotlety umyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć pieprzem, solą i obsmażyć na maśle około 15 minut z każdej strony. Zalać winem i po kilku minutach zdjąć z ognia. Obrane jabłka…
Składniki: ½ kg mielonego mięsa drobiowego 4 ząbki czosnku papryka, żółta, czerwona, zielona 3 średnie cebule 1 puszka pomidorów 1 duża cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta tymianku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, posiekać zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać mielone mięso drobiowe, chwilę podsmażyć. Papryki umyć, osuszyć i usunąć gniazda…