Skład: wędzone udka kurczaka 1/2kg kiszonej kapusty cebula 20dkg wędzonego boczku oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę wypłukać. Boczek pokroić w małe plastry i wraz z obraną i pokrojoną cebulą obrumienić na oliwie. Kapustę, obrumienione plastry boczku i cebulę włożyć do garnka, podlać wodą i ugotować wraz z ulubionymi przyprawami. Miękką kapustę przełożyć do płaskiego…
Tag: danie z drobiu
Kurczak
Sezamkowy kurczak
by Daga • • 0 Comments
Skład: 1 kurczak 2 jajka ziarno sezamowe mąka sos sojowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na małe porcje. Z sosu sojowego, soli i pieprzy wymieszanego z olejem przygotowywujemy zalewę. Porcje kurczaka nasmarowanego zalewą odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Kurczaka odsączonego z zalewy panierujemy w mące potem w roztrzepanym jajku i…
Kurczak
Kurczak w potrawce
by Daga • • 2 komentarze
Skład: 1 kurczak 10dkg wędzonki ziemniaki marchewka cebula czosnek masło sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, ugotować w wodzie razem z kurczakiem. Gdy mięso zmięknie kurczaka wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w „makaroniki”. Cebulę obrać, pokroić i razem z wędzonką obsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone w…
Kurczak
Kurczak w sosie
by Teresa • • 0 Comments
Skład: 1 kurczak 250g jogurtu sos sojowy cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka umyć i podzielić na niewielkie porcje. Z jogurtu, sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę i zalać nią poporcjowanego kurczaka. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.Mięso obsmażyć. Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na maśle, dodać mięso oraz część marynaty, udusić…
Drób
Rolady drobiowe
by Daga • • 2 komentarze
Skład: 50 dag piersi drobiu, 2 białka, 20dkg grzybów sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w kostkę, blanszować. Filet z drobiu ostrożnie rozbić zwilżonym tłuczkiem. Ostudzone pieczarki wymieszać z ubitym na pianę białkiem. Uzyskanym w ten sposób nadzieniem posmarować płat mięsa, zwinąć w ścisły rulon. Obwiązać ściśle nitką bawełnianą lub spiąć…