Oczyścić jak zwykle młode niewielkie kurczęta, pokrajać na ćwiartki, posolić, obsypać trochę pszenną mąką. umaczać w rozbiłem jajku i bułce i smażyć na klarowanem maśle jak kotlety. Usmażyć osobno na sucho zielonej usiekanej pietruszki, obsypać nią kurczęta i obłożyć jarzynkę. Można je też ułożyć w górę na półmisku i otoczyć jarzynkami. Na podstawie książki Marii…
Tag: danie z drobiu
Kurczak
Pieczone małe kurczaki z boczkiem, nadziewane ziemniakami i szałwią
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • 4 małe kurczaki, • 12 plastrów bekonu (wędzonki) usmażyć do lekkiego pofałdowania, • pół kg obranych ziemniaków, • duża garść świeżej szałwii, tymianku lub rozmarynu (każdy rodzaj dobry), • 12 obranych ząbków czosnku, • pół szklanki białego wina + 1 szklanka osobno, • morska sól i świeżo mielony pieprz, oliwa. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik…
Drób
Vol au vent z drobiu
by marek • • 1 Comment
Przygotować duży rant z francuskiego ciasta, oraz przykrywę na wierzch. Kawałki kury lub pieczonego indyka obrać ze skóry i z kości, wątróbki i żołądki wszystko pokrajać w kostkę. Osobno udusić w maśle parę poszatkowanych pieczarek, ugotować w słonej wodzie kawałek mleczka wołowego lub cielęcego, które pokraja w talarki, dwie lub trzy łyżki zielonego groszku, kilkanaście…
-300x200.jpg)
.jpg)
-300x186.jpg)
.jpg)