Oprawione i oczyszczone kurczęta pokrajać na ćwiartki i włożyć w garnek polewany z szerokim dnem, włożywszy na spód łyżkę masła, drobno poszatkowanej pietruszki, marchew, poprzednio sparzoną. również drobno pokrajaną, dwa grzybki, posolić, przykryć glinianą pokrywką i pozostawić na blasze gorącej, lecz nie na ogniu. Po półgodzinnym duszeniu kurczęta puszczą z siebie pewną ilość soku. Teraz…
Tag: danie z drobiu
Kaczka
Kaczka z jabłkami
by Xawier • • 2 komentarze
Gęś
Duszona gęś
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 duża gęś • 0.5 szklanki mąki • 2 łyżeczki soli • 1.5 łyżeczki pieprzu • 1-2 ząbki czosnku • 3 łyżki gęsiego smalcu • 2 cebule • 2 szklanki wrzątku • 1 listek laurowy Sposób przyrządzenia: Gęś podzielić na porcje, usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec). Czosnek rozetrzeć z solą…
Indyk
Kotleciki z indyka z marynowanymi warzywami*
by marek • • 0 Comments
* Cykl – przepisy mistrzów Składniki: Mielona pierś z indyka Płatki migdałowe Białko (ubić pianę) Sól, pieprz Siekana pietruszka Sposób przyrządzenia: Połączyć wszystkie składniki i formować tak jak kotlety mielone. Podawać z ziemniakami puree i marynowanymi warzywami. Autor: Magda Gessler
Drób
Wątróbka drobiowa w bekonie
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 500 dag wątróbki drobiowej, 15 dag bekonu (w plasterkach), 1 łyżeczka majeranku, pieprz mielony, sól, musztarda. Sposób przyrządzenia: Wątróbki oddzielamy od serduszek (serduszka wykorzystamy do innych dań) i wkładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem oraz dodajemy 2 łyżki musztardy. Fachowcy powiadają, żeby nie solić, ale ja nie jestem fachowcem i dlatego zawsze solę. Odstawiamy…
-300x200.jpg)
.jpg)