Składniki: 1 kg flaków 2 jajka 1 szkl. tartej bułki sól masło Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i wytrzeć do sucha. Pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą. Zanurzać je w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym maśle.
Tag: danie z cielęciny
Cielęcina
Ragout z cielęciny z rodzynkami
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 600 g pieczonej cielęciny ½ łyżki masła 2-3 skórki chleba 50 g rodzynek 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości, które porąbać na mniejsze kawałki i zalać sosem z pieczeni. Dodać jeszcze skórki z chleba, rodzynki, sok z cytryny oraz masło i ugotować. W między czasie cielęcinę pokroić na małe…
Cielęcina
Zrazy cielęce Anny
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 800 g smażonej cielęciny 2-3 cebule 4 jajka 6-12 łyżek masła bułka tarta natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę ugotować po czym drobno pokroić i obsmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą oraz tartą bułką. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy…
Cielęcina
Suflet cielęcy
by albertos • • 0 Comments
Cielęcina
Cynaderki cielęce smażone z pomidorami
by Piotr • • 0 Comments
Składniki: 1 kg nerek 3 łyżki masa 8-10 pomidorów 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w plasterki, które oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanej oliwie. W miedzy czasie nerki pokroić w paseczki, posolić je i popieprzyć po czym smażyć około 5 minut. Podawać ze smażonymi pomidorami.