Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z cielęciny

Flaki cielęce smażone

Składniki: 1 kg flaków 2 jajka 1 szkl. tartej bułki sól masło Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i wytrzeć do sucha. Pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą. Zanurzać je w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym maśle.

Ragout z cielęciny z rodzynkami

Składniki: 600 g pieczonej cielęciny ½ łyżki masła 2-3 skórki chleba 50 g rodzynek 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości, które porąbać na mniejsze kawałki i zalać sosem z pieczeni. Dodać jeszcze skórki z chleba, rodzynki, sok z cytryny oraz masło i ugotować. W między czasie cielęcinę pokroić na małe…

Zrazy cielęce Anny

Składniki: 800 g smażonej cielęciny 2-3 cebule 4 jajka 6-12 łyżek masła bułka tarta natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę ugotować po czym drobno pokroić i obsmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą oraz tartą bułką. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy…