Składniki: 50 dag cielęciny bez kości, 2 dag mąki, tłuszcz, 150 ml śmietany, 5 dag bułki czerstwej, 8 dag cebuli, 1 łyżka tartej bułki, 2 dag rodzynków, zielenina, 1 żółtko, sól, pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić ukośnie na 4 porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty. Cebulę obrać, opłukać,…
Tag: danie z cielęciny
Cielęcina
Ozorek cielęcy w jarzynach
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 2 sprawione ozory cielęce • 3 pory • 5 marchewek • 4 rzepy • 4 ziemniaki • 2 łodygi selera • cebula • goździk Sos: • żółtko • łyżka ostrej musztardy • 3/4 szklanki oliwy • cebula • ząbek czosnku • 4 fleciki anchois • łyżka kaparów • łyżeczka soku z cytryny •…
Cielęcina
Sezamowe sznycle z rabarbarem
by Monia • • 0 Comments
Składniki: • 4 sznycle cielęce • 50 dag rabarbaru • 2 cebule • łyżka masła • łyżka margaryny • 2 łyżki cukru • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu • 1/4 szklanki soku jabłkowego • 2 jajka • mielona papryka • łyżeczka mąki • 5 dag ziaren sezamu • natka pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…
Cielęcina
Gulasz cesarski – Austria
by Monia • • 0 Comments
Składniki: • 75 dag cielęciny (z udźca lub łopatki) • 0,5 l wywaru mięsnego • 10 dag słoniny • 3 cebule • 1/2 cytryny • 1 łyżeczka kaparów • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18-proc. • 1 łyżeczka mąki pszennej • 1 łyżka soku z cytryny • szczypta cukru • sól, biały pieprz mielony Sposób przyrządzenia:…
Cielęcina
Zapiekanka z cielęciny i warzyw
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 30 dag cielęciny bez kości • słoik marchewki z groszkiem • cebula • kostka bulionu warzywnego • łyżeczka przyprawy prowansalskiej • łyżka jasnego sosu sojowego • 50 dag ziemniaków • jajo • 1/2 szklanki śmietany 18-proc. • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso zalać dwiema szklankami wrzącego bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Wyjąć…