Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z cielęciny

Wątroba cielęca w pieczarkowym kremie

Składniki: 1 kg pieczarek 20 dag świeżej śmietany sok z 2 cytryn sól mielony pieprz 4 plastry cielęcej wątroby 3 dag masła Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 30 minut na wolnym ogniu w 200 ml wody z sokiem z dwu cytryn. Osolić i popieprzyć. Ugotowane pieczarki rozdrobnić w mikserze, połączyć ze śmietaną i…

Cielęcina w pomarańczowej galarecie

Składniki: •  70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny •  2,5 szklanki bulionu – może być z kostki •  2 pomarańcze •  1/2 strąka zielonej papryki •  1/2 strąka czerwonej papryki •  4 łyżeczki żelatyny •  garść rodzynków •  kilka gałązek natki pietruszki •  sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy…

Cielęcina z nerką

Składniki: •  1,5 kg nerkówki cielęcej wraz z nerką •  5 dag słoniny •  1 bułka czerstwa •  mleko •  2 jaja •  mała cebula •  1,7 dag tartej bułki •  łyżka śmietany •  sól Sposób przyrządzenia: Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać. Bułkę…

Ragout z cielęciny

Z francuskiego ciasta zrobić rant, a na wierzch na przykrycie i ubranie zrobić drobne ósemki. Kawałek pozostałej pieczeni cielęcej pokrajać w kostkę, ugotować pół główki cielęcej, ze skórką, tak samo ozorek i móżdżek i pokrajać w paski. Osobno ugotować na wiosnę trochę pokrajanych szparagów, jeśli w innej porze to kalafior podzielony na cząstki i kilka…