Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 10 dkg słoniny 1 jajko ½ szklanki mleka 2 łyżki groszku konserwowego 10 dkg pokrojonej w kostkę szynki ½ szklanki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z mleka mąki i jajka przygotować ciasto, dodać szynkę i groszek, dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na porcje, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić…
Tag: danie z cielęciny
Cielęcina
Cielęcina duszona z podgrzybkami
by Grażka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 30 dkg świeżych podgrzybków lub pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w paski. W rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, dodać cebulkę, przez minutę…
Cielęcina
Cielęcina duszona ze śliwkami
by Grażka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny bez kości 15 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 szklanka piwa 5 łyżek masła 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śliwki pokroić w paski, dodać do mięsa. Piwo…
Cielęcina
Befsztyki cielęce z sosem z sera roquefort
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 800 g polędwicy cielęcej 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz świeżo zmielony Sos: 60 g sera roquefort 50 ml wytrawnego białego wina 1 łyżka gęstej śmietany 200 g rosołu cielęcego lub wołowego sól, pieprz świeżo zmielony 50 g masła dobrze zmrożonego Przygotowanie: Polędwiczki posypać pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać…