Kotlety mielone z wątróbką
Składniki:
- 20 dag wątróbki cielęcej
- 40 dag mielonej cielęciny
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 1 bułka kajzerka
- 1/2 pęczka natki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 3 łyżkach masła. Natkę umyć, posiekać. Bułkę moczyć 5 minut w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę umyć, pokroić w kostkę i zmielić lub zmiksować. Mięso mielone, wątróbkę, cebulę, natkę, l jajko i musztardę wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Z masy uformować kotlety. Drugie jajko roztrzepać. Każdy kotlet panierować w jajku i w tartej bułce. Olej rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, smażyć 4 minuty z jednej strony. Dodać resztę masła, przewrócić, smażyć kolejne 4 minuty.