Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety mielone z wątróbką

 

Składniki:

  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 3 łyżkach masła. Natkę umyć, posiekać. Bułkę moczyć 5 minut w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę umyć, pokroić w kostkę i zmielić lub zmiksować. Mięso mielone, wątróbkę, cebulę, natkę, l jajko i musztardę wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Z masy uformować kotlety. Drugie jajko roztrzepać. Każdy kotlet panierować w jajku i w tartej bułce. Olej rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, smażyć 4 minuty z jednej strony. Dodać resztę masła, przewrócić, smażyć kolejne 4 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *