Befsztyki cielęce z sosem z sera roquefort
Składniki:
- 800 g polędwicy cielęcej
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz świeżo zmielony
Sos:
- 60 g sera roquefort
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 200 g rosołu cielęcego lub wołowego
- sól, pieprz świeżo zmielony
- 50 g masła dobrze zmrożonego
Przygotowanie:
Polędwiczki posypać pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać masło i opiec mięso na dużym ogniu z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać oliwę z oliwek i smażyć mięso dalej przez 15 minut od czasu do czasu obracając. Ser przecisnąć przez sito. Podgrzać białe wino, dodać rozdrobniony ser i rozpuścić go w winie, następnie dodać gęstą śmietanę. Dolać wywar i krótko pogotować. Przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać zmrożone masło w kawałkach i gotowym sosem polać pokrojone w plastry polędwiczki cielęce.