Składniki: 50 g suszonych moreli 1 winne jabłko 1 cytryna 50 g czerstwego chleba (bez skórki) 1 jajko 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 100 ml bulionu drobiowego 100 ml śmietanki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Morele zalać wodą, gdy namokną, obrać i pokroić w kostkę…
Tag: danie z cielęciny
Cielęcina
Potrawka z cielęciny z pomarańczą
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 800 g cielęciny bez kości 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 pomarańcza 1 szkl. bulionu 2-3 łyżki śmietanki sól łyżka masła Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić w kostkę i posypać czosnkiem roztartym z solą, odstawić na 1 godz. pod przykryciem. Po tym czasie mięso zalać gorącym bulionem, doprowadzić do zagotowania i trzymać na małym ogniu…
Cielęcina
Cielęce medaliony w musztardowym sosie
by Zośka Białaś • • 0 Comments
Składniki: • 80 dag polędwicy cielęcej • ½ l białego wina • 3 łyżki ziołowej musztardy • 200 ml śmietany • sok z cytryny • olej • sól • biały pieprz Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na 8 plastrów, które przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym mięso wyjąć, tłuszcz zlać a wlać wino, dodać śmietanę oraz…
Cielęcina
Nerki cielęce z jabłkami w śmietanowym sosie
by Zośka Białaś • • 0 Comments
Składniki: • 6-8 nerek cielęcych • 1-2 winne jabłka • 1 cebula • kieliszek calvadosu • ½ szkl. śmietany • 3 łyżki oleju • łyżka masła • sól • pieprz • cukier • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Nerki przekroić na pół, usunąć kanaliki i zalać wodą, odstawić na…
Cielęcina
Cielęcina po grecku
by Kasia D • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg cielęciny bez kości 2 kg pigwy lub kwaśnych jabłek 65 dkg pomidorów 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W grubościennym rondlu rozgrzać masło i olej, obrumienić na nim kawałki mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do…