Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie rybne

Kulki rybne po żydowsku

DANIE DLA PRAWDZIWYCH SMAKOSZY! Składniki: 2 l wody, 3 kg ryby (najlepiej trzech różnych gatunków ryb słodkowodnych, np. karp, szczupak, leszcz), 6 średnich cebul, 4 łyżeczki soli, 1 pełna łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka tartej bułki, 3 jaja, 3 marchewki w plasterkach, 3/4 szklanki lodowatej wody (przegotowana woda zamrożona i odmrożona przed dodaniem do…

Zupa rybna dla zaawansowanych

Składniki: 1,5 l wody, około 1 kg różnych niedużych ryb lub tylko głów (może być leszcz, okoń, karaś, lin, szczupak, jazgarz. Sandacz raczej nie), mlecze i wątróbki z ryby, 2 jajka, łyżka masła, łyżka tartej bułki, przyprawy (sól, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, gałka muszkatołowa), duży pęczek włoszczyzny bez kapusty, zielona…

Ryba po nelsońsku

Składniki: 1 kg mało ościstej ryby, np. flądra, sandacz, dorsz itp., 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 1/2 szklanki suszonych grzybów, szklanka śmietany, przyprawy (sól, pieprz), mąka do panierowania, olej do smażenia, pół pęczka natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, oprószyć solą, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.…

Karp smażony na maśle

Składniki: 1-1,5 kg karp lustrzeń (lub sazan), 1 cebula, przyprawy (sól, pieprz), 4 czubate łyżki (do zupy) masła Sposób przyrządzenia: Karpia oskrobać z łusek (jeśli pochodzi z mulistego jeziora przecieramy następnie skórę pumeksem dla usunięcia mulistego nalotu), wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą pokrajaną w…

Karp w galarecie 2

Składniki: 1-1,5 kg karp lustrzeń (lub sazan), pęczek warzyw jak na rosół (bez kapusty), 1 l wody i żelatyna na tą ilość wody, przyprawy (sól, po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, pół łyżeczki od herbaty pieprzu mielonego), 3 średnie cebule.