Składniki: 1 duży kalafior 1 średnia cebula 1 pęczek pietruszki 40 dag mielonego mięsa 2 jajka sól, pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa 3 duże pomidory 50 g masła 250 ml śmietany 50 g startego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić, dokładnie umyć, krótko obgotować w osolonym wrzątku. Wyjąć z wody i starannie osaczyć. Cebulę obrać,…
Tag: dania półmięsne
Półmięsne
Bigos po szwedzku
by Daga • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg wędzonej wieprzowiny ( boczek, żeberka…)
- ½ kg białej drobno skrojonej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 obrane i pokrojone w pół plastry cebule
- 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone jabłko
- 2 szklanki białego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka kominku
- sól, pieprz do smaku
Półmięsne
Kiełbasa w kapuście
by Daga • • 0 Comments
Składniki: ½ kg odciśniętej z płynu kiszonej kapusty 4 łyżki smalcu 4 plastry bekonu pokrojone w paseczki lub kostkę 4 cienki kiełbasy szczypta kminku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki smalcu, dodać pokrojony bekon, a gdy ten się zezłości dodać kapustę i przyprawy, zredukować płomień i dusić mieszając.…
Półmięsne
Bonda
by Reneti • • 0 Comments
Nie mam pojęcia, dlaczego zapiekanka z utartych, surowych ziemniaków, w mojej rodzinie nazywała się bonda. Zapiekankę tę przyrządzała moja babcia, Irena i do tej pory nikomu nie udało się zrobić równie dobrej. Bonda królowała podczas rodzinnych zjazdów u dziadków, pamiętam, ze szczególnie mężczyźni uwielbiali to danie. Mój ojciec w młodości zjadł całą blaszkę bondy, co…
Półmięsne
Pikantne roladki z bekonu kozim serem faszerowane
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 8 w miarę szerokich plastrów bekonu lub boczku 4 łyżki koziego twarogu 8 pierścieni (krążków) ostrej papryki Przyprawa do sera: sól pieprz szczypta curry szczypta mielonej kolendry szczypta mielonego kminku ¼ łyżeczki przyprawy Asafatida Sposób przyrządzenia: Na małej patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać wszystkie przyprawy do sera z wyjątkiem soli i pieprzu. Podgrzewać przez…