Składniki:
- 1 biała kapusta o wadze około 1 kg
- 80 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 5 dkg ryżu
- 3 cebule
- 10 dkg masła
- 15 dkg pomidorów piure
- boczek wędzony z żeberkami
- 60 dkg kiszonej kapusty
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
Składniki: 25 dkg makaronu capellini (włosy anielskie) 30 dkg piersi z kurczaka 40 dkg świeżych grzybów oliwa i masło sól, pieprz 4 łyżki tartego żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać dokładnie zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone…
Składniki: 60 dkg mieszanego mięsa mielonego 40 dkg utartego sera żółtego 1 szklanka śmietany 1 szklanka majonezu 2 jajka 1 duży ugotowany ziemniak marynowane i kiszone jarzyny wg uznania 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem i 1 jajkiem. Mielone mięso przyprawić, dodać jajko. Ziemniaka i jarzyny pokroić w kostkę.…
Składniki: 1 szklanka drobniutkiej kaszy kukurydzianej 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego sól, szczypta białego pieprzu 10 dkg wędzonego boczku 10 dkg słoniny 1 cebula Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę (bulion), przyprawić, wsypać powoli szklankę kaszki. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny, (nie przypalić!). Ja aby zapobiec przypaleniu mamałygi wstawiam naczynie z kaszką do większego z…
Składniki: 1 puszka konserwowanej ciecierzycy 25 dkg surowego boczku 1 łyżka oleju liść laurowy szczypior lub szczypiorek marynowana papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dwie, ,trzy plastry, przyprawić. W rondlu rozgrzać oliwę, obrumienić na niej boczek, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić aż mięso zmięknie. Ciecierzycę odcedzić z zalewy, przepłukać…