Składniki:
- 1 l mleka
- 1 l wody
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- sok z cytryny
Składniki: 30 dkg makaronu capellini (włosy anielskie) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 4 ząbki drobno posiekanego czosnku ½ szklanki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuję na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pietruszkę, powoli dusić. Odcedzony makaron dodać do…
Składniki: 2 piersi z kurczaka pęczek włoszczyzny liści laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (do smaku) 2 cebule 12 – 14 ząbków czosnku oliwa z oliwek kieliszek czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego żółtko 1 litr bulionu mięsnego sól, pieprz, suszony majeranek Sposób przyrządzenia: Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oliwie. Warzywa umyć,…
Czosnek (Allium) jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli, pora, szczypiorku i szalotki. Jest nazywany "cuchnącą różą" :-). Jest uprawianych ponad 300 rodzajów czosnku; znany nam wszystkim jest czosnek z białą łuską, ale np. czosnek włoski lub meksykański mają łuskę różową lub purpurową i bardziej łagodny smak. Znany był już ok. 6000 lat temu…